• Hjem
  • Vandreteateret

Vandreteateret

Årlig vandreteater om Bronsealderen på Hadeland

Vandreteateret har siden 2001 vært et årlig kulturell skolesekk-tilbud til alle 4.klassinger på Hadeland, samt en åpen kveldsforestilling. I samarbeid med Bronsebukkenes Venner og kulturkontoret på Hadeland, formidler lærere og elever ved Lunner barneskole bronsealderehistorien på en levende og engasjerende måte. Slik bidrar vi til at alle innbyggerne på Hadeland kjenner til den tidlige historien i bygda, og forhåpentligvis vil opplevelsen også bidra i utviklingen av de unge hadelendingenes identitetsfølelse.

Vandreteateret foregår i vakkert og historisk kulturlandskap på Grindvoll tre dager i mai hvert år.

Dette skriver vi i informasjonen til klassene;  

«Tenk at folk har ferdes og slått seg til på Hadeland helt tilbake til steinalderen for over 5000 år siden!
Små og større stammer har jaktet og sanket og etter hvert slått seg til og drevet jorda i høydedragene rundt i bygda vår. Her har de levd og dødd.
Skip har glidd fram på Rond (Randsfjorden) og fraktet folk og byttevarer rundt i egnen. Kanskje har våre gamle naboer levd i fred og fordragelighet med hverandre? Kanskje har det vært bitter strid mellom stammene?

Oldtidsfunn på Hadeland viser i alle fall at mektige stammer har rådet her helt fra bronsealderen av – 2500-4000 år tilbake i tida. Her og der er det fortsatt synlige spor etter gammel ferdsel og bosetting. Bostedsfunn, gravrøyser og steinsettinger rundt i landskapet vårt, er vitner på det. Og fra tid til annen dukker det opp skjulte skatter i jorda fra gammel, gammel tid. Tenk om det er du som tilfeldigvis snubler over en pilspiss i flint, eller en bronsering neste gang?

Bronsealderfunnet «Vestbyfunnet» i Lunner kommune er ett av Norges største og merkeligste bronsefunn. Under våronna på småbruket Vestby på Grindvoll i 1924 hang det plutselig en halsring av bronse bak på plogen! Våren etter fant bla. den 11 år gamle jenta Ragna Berg flere bronsegjenstander; nedi jorda lå det en halsring til. Pent plassert inni denne ringen lå det mange bronseperler og en bronsenål. Og under alt dette; to små, unike bronsebukker. For en skatt å finne!»

Foto: Bronsebukkenes Vandreteater 2013

I løpet av vandreteateret blir du tatt med tilbake til Grindvoll, anno 500 år f.v.t. Der møter du selveste høvdingen i bronsealderstammen Leikvin, barn i dagligaktivitet på boplassen, jegere på villsvinjakt, den mystisk Volven på hellig grunn, og du får være med Ragna og familien hennes under våronna i 1925 og “finne” bronseskatten.»

Vandreteateret 2023 er 24. og 25. mai.


No Events are found.

Her finner du oss

Friluftsteateret Bronsebukkene

Kristin Friborg
Fiolstien 14
2742 Grua

Bronsebukkenes Venner

Marit Sverreson
Vangsgutua 61
2730 Lunner

Copyright © 2011- Bronsebukkenes Venner All Rights Reserved