• Hjem
  • Dramatisering

Dramatisering

I år 2000 gikk verden inn i et nytt årtusen. Framtida er full av utfordringer og muligheter! Spørsmålene blir mange: Tenker vi nok over de valgene vi tar i dag –

og hvilke konsekvenser det tar for andre, for etterslekta og – for Moder Jord?

Under vårpløyinga 1924 og 1925 fant familien Berg noen gamle gjenstander på jordet til den lille husmannsplassen Vestby på Grindvoll. Da dattera, 11  år gamle Ragna Berg, viser funnet til mor, sier mora: «Ta og kast det – det kan vara trølldom i slikt gammalt ræl». Men Ragna gir funnet til sin onkel Markus Juliussen. Han putter gjenstandene i hatten sin, setter seg på toget til Oslo, og leverer funnet til riksantivaren på Historisk Museum. Der blir det slått fast at familien Berg har oppdaget et av Norges største og merkeligste bronsealderfunn.

Denne sanne historien danner bakgrunnen for forfatternes stykke om Bronsebukkene:
Mens Ragna studerer de fine bronsebukkene, ser hun plutselig en kvinneskikkelse dukke opp. Det er en Volve som ved hjelp av sola fører Ragna 2500 år tilbake i tid, til Bronsealderen! Her opplever hun en helt annen verden enn på Grindvoll i 1925. Menneskene hun møter har andre skikker og tilber Sola og ulike naturguder.  Hun opplever et dagligliv hvor stammefolket kjemper en tung kamp for å skaffe mat nok i en tid hvor klimaet er i endring. Hun ser hvordan folket møter disse utfordringene på ulike måter, både med frykt, sinne, maktkamp og apati, men også med nytenkning og samhold. Ragna opplever med andre ord at om rammene har endret seg, så er folk fortsatt folk, og takler omveltninger på samme måte enten de lever i bronsealderen eller i nåtid.

«For mennesket er til alle tider de samme!» – slik Sigrid Undset en gang skrev det.

Slik har dramaet om Bronsebukkene utviklet seg:

I 1999 ble Anne Brodtkorb spurt av Halvor Bratlie (politiker i Lunner) om hun ville skrive et lokalt teaterstykke som omhandlet noe som var spesielt for Lunner – for å «sette Lunner på kartet»!

Sammen med Kristin Brenli, Marit Sverresson og Kirsten Jaavold Hagen, startet de arbeidet med å skrive den spennende historien om Bronsebukkene. De fire forfatterne kontaktet lokale historisk interesserte personer, reiste til Historisk Museum og fikk hjelp av forfatteren Gunnar Kopperud og journalisten og forfatteren Unni Ranheim til å utvikle manus. Med på laget fikk de også komponisten Sigvald Tveit og koreograf Victor Trutt, og i regi av Lunner Revy- og Teatergruppe satte de opp forestillingen på Skogglimt på Grindvoll med ur-premiere den 24. mars 2000.

Forestillingen ble en stor suksess, med mange fulle hus.

Etter innendørsforestillingen ble hele stykket flyttet til Midtre Olimb Gård på Jevnaker under Midtsommerfestivalen der. Stykket gjorde stor suksess som uteskuespill i naturskjønne omgivelser i kulturlandskapet rundt gården!

Stykket er siden blitt satt opp på Midtre Olimb Gård med jevne mellomrom fra 2003 og fram til 2013, stadig med utbedringer av manus og musikk. Regissøren Arnulf Haga og kapellmester Espen Aslaksen har i samarbeid med forfatterne hele veien bidratt i utviklingen av dramaet og musikken, og koreograf Cynthia Kai har bidratt ved flere produksjoner. I 2012 og 2013 utviklet historien seg videre med god hjelp av dramturg Halldis Hoås og med nyskrevet musikk av Gisle Kverndokk. I disse produksjonene var det Ronald Rørvik som hadde regien.

Vi har gjennom ulike produksjoner hatt med en stor stab frivillige og en stor mengde lokale amatørskuespillere i alle aldre som danner rammen rundt og i stykket. Vi har også hatt spennende samarbeid med profesjonelle scenekunstnere som Bjørn Sundkvist, Paul Ottar Haga, Mikkel Gaup, Eli Kristin Hanssveen, Gunda-Marie Bruce og Lavrans Haga.

I 2018 ble et omskrevet stykke flyttet til Randsfjordmuseet, Hadeland Folkemuseum på Brandbu. I historiske omgivelser og med nyskrevet musikk av komponisten Tor Ingar Jakobsen, regi ved Hanne Brincker Fjæringstad, og koreografi ved Silje Onstad Hålien ble stykket presentert i ny og spennende drakt.

Forestillinger igjen i august 2023

9.-13. august 2023 braker braker det løs igjen med ny produksjon på Hadeland Folkemuseum. Også denne gangen med entusiastiske og dyktige folk i alle ledd. Vi gleder oss!

Her finner du oss

Friluftsteateret Bronsebukkene

Kristin Friborg
Fiolstien 14
2742 Grua

Bronsebukkenes Venner

Marit Sverreson
Vangsgutua 61
2730 Lunner

Copyright © 2011- Bronsebukkenes Venner All Rights Reserved