Arkiverte Nyheter 2011
Kjærkomne Midler
Sparebankstiftelsen Gran har gitt 150.000 kroner til Bronsebukkene for å finansiere ny musikk til premieren i juni 2012.
– Dette vil komme godt med, sa styreleder Per Sønsteby i sin takketale da han fikk overrakt sjekken fra direktør i Sparebankstiftelsen, Ivar Fjærtoft.
Pengene er øremerket musikken som komponist Gisle Kverndokk nå sluttfører. Den nye musikken er et sentralt element i arbeidet med kvalitetsheving av forestillingen. Det settes også inn store ressurser på musikalsk og sanglig kompetanseheving blant solister, kor og orkester. Her kan du lese hva avisen Hadeland skriver om saken.
Bronsebukkene har også inngått sponsoravtale med Sparebank 1 Ringerike Hadeland. Les mer om dette her: Ny hovedsponsor
Denne saken ble først publisert 21. desember, 2011 kl. 12:26, sist oppdatert 21. desember, 2011 kl. 12:29
Spennende om Fylkeskommunal Støtte
Bronsebukkene har nylig fått avslag på søknad om midler fra Oppland Fylkeskommune. Søknaden er behandlet administrativt, og avslaget er begrunnet i at det ikke finnes midler i budsjettet for 2012.
– Avslaget blir anket. Vi har tro på at fylkespolitikerne ser viktigheten av at Bronsebukkene får fortsette den positive utviklingen vi er inne i, sier daglig leder Anne Hagen Grimsrud. – Vi har de tre siste årene fått støtte fra Fylkeskommunen med utviklingsmidler fra Regional Utvikling. Nå er vi klare for å iverksette det vi har arbeidet frem gjennom denne perioden. Men kvalitet koster penger, og det er avgjørende at fylkeskommunen bidrar her, slik de gjør det gjennom partnerskapsavtaler med en rekke andre festivaler i Oppland. Bronsebukkene er Hadelands kulturelle fyrtårn, og den eneste satsningen innen teater på dette nivået i Sør-Oppland, understreker hun.
Saken skal opp i fylkesutvalget 10. januar.
Denne saken ble først publisert 21. desember, 2011 kl. 12:17, sist oppdatert 21. desember, 2011 kl. 12:17
Sparebank Ringerike Hadeland ny Hovedsponsor
SpareBank 1 Ringerike Hadeland blir Bronsebukkenes hovedsponsor
– Dette er fortsettelsen på et godt samarbeid mellom Friluftsteateret og lokale SpareBank 1 banker gjennom mange år, sier assisterende banksjef i SpareBank 1 Ringerike Hadeland, Kristin Ruud, og daglig leder i Friluftsteateret Bronsebukkene, Anne Hagen Grimsrud.
– SpareBank 1 Ringerike Hadeland viser på denne måten lokalt engasjement og mener det er viktig å ta vare på historien. Oppsetningen bidrar til at mange lokale artister utvikler seg innen scenekunst, den stimulerer til sunn dugnadsånd og den viser hvilket historisk spennende distrikt vi bor i. Det å utvikle lokal stolthet er viktig og kan i neste omgang føre til at distriktet vårt blir et enda bedre sted å bo. Det skal bli en glede å fortsette det gode samarbeidet med Friluftsteateret Bronsebukkene, sier Kristin Ruud.
– Vi er svært glade for at SpareBank 1 har valgt å fortsette samarbeidet med oss gjennom å gå tungt inn som sponsor. Vi er opptatt av å være en god samarbeidspartner for banken, og det er viktig for oss å gi noe tilbake. Avtalen er et kvalitetsstempel for oss, fordi det viser at en profesjonell aktør som banken har tro på våre planer. Sponsoravtalen er med på å sikre en fortsatt kvalitetshevning i Bronsebukkene, sier daglig leder Anne Hagen Grimsrud.
Hun forteller at Bronsebukkene satser offensivt frem mot nypremieren i 2012. – Som kjent får vi ny musikk komponert av Gisle Kverndokk. Videre får vi med oss flere kjente aktører, hvorav Paul Ottar Haga som sjaman og Marit Sverresson som Nera allerede er offentlig kjent. Det kommer flere sterke navn utover vinteren, røper Grimsrud. – Vi prioriterer også innleie av kompetanse innen sang, musikk, koreografi og regi. Dette sikrer høy kunstnerisk kvalitet, og er viktig for at amatørskuespillerne skal nå sitt potensiale. Bronsebukkene har dessuten som mål å bidra til talentutvikling blant unge utøvere, påpeker hun. Storsatsningen finansieres gjennom billettinntekter, private sponsorer og tilskudd fra det offentlige.
Denne saken ble først publisert 21. desember, 2011 kl. 12:16, sist oppdatert 14. februar, 2013 kl. 11:58
Hannah=Ragna
12 år gamle Hannah Sæthereng fra Harestua skal spille Ragna når musikkteateret Bronsebukkene har nypremiere 21.-24. juni 2012.
9 forventningsfulle jenter stilte på audition for rollen som Ragna i neste års oppsetning av Bronsebukkene. Juryen, bestående av regissør Arnulf Haga, forfatter Anne Kathrine Brodtkorb, musikalsk leder Espen Aslaksen og korinstruktør Therese Kinzler Eriksen hadde en vanskelig jobb.
– Dette var en svært vellykket audition, nivået har steget fra sist. Det er minst fire-fem av disse som kunne spilt Ragna, sa en imponert Arnulf Haga etter prøvene. – Hannah er ei jente som dekker mange av de sidene vi gjerne vil se i Ragna-skikkelsen. Ragna er ei intelligent jente som må tenke selv for å overleve. Hun må manøvrere seg i den nye verdenen hun er kommet til. Hannah utstråler en veldig trygghet, og er ei harmonisk jente. Vi har fått en fin ny Ragna, sier Haga.
– Hannah er akkurat den vi var på jakt etter, sier Anne Kathrine Brodtkorb.
Hannah Sæthereng har vært med i Bronsebukkene som barn på boplassen i flere år, og stilte også på Ragna-audition i 2009.
– Jeg kjente det i hjertet da hun sang, smilte musikalsk leder Espen Aslaksen fornøyd.
Hannah skal spille Ragna i alle forestillingene, men vil ha en ”understudy” i tilfelle sykdom. Den oppgaven får Mathilde Nerby Stokk, som er 11 år og kommer fra Jevnaker. Hun må altså lære seg Ragna-rollen, men vil ellers spille et av barna på boplassen.
Denne saken ble først publisert 16. oktober, 2011 kl. 19:31, sist oppdatert 1. november, 2011 kl. 09:00
Ny musikk gir Bronsebukkene enda et løft
Kvalitetsheving har stått i fokus hos Bronsebukkene fra dag én. Publikum og kritikere har etter hver forestilling sagt: ”Dette var den beste hittil”. Vi satser på å fortsette på samme måten, og Gisle Kverndokks nye musikk vil sørge for et kjempeløft i 2012. Sigvald Tveits musikk var fantastisk, og det er mange nydelige melodier fra originalforestillingen. Men den var skrevet for en innendørs oppsetning, og arenaen på Midre Olimb gård krever noe helt annet av musikken. Det innfris nå. Musikken blir nå en større del av forestillingen, og vil følge og bygge opp under handlingen hele veien.
Vi gleder oss veldig til nypremieren, og starter forberedelsene allerede i høst. De siste forestillingene har vært forsterket av et fastkor, og dette koret får en enda viktigere rolle med den nye musikken. Espen Aslaksen vil fortsette som teaterets musikalske leder, og vi har denne uken vært så heldige å få med oss dirigent og dramapedagog Therese Kinzler Eriksen som korinstruktør.
Nå ønsker vi å invitere alle korinteresserte på Hadeland, Ringerike og omegn til kurs. To helger i høst vil Therese starte innøving av Bronsebukkenes nye musikk. Kurset er gratis, og vi vil i løpet av kurset vurdere hvem som er aktuelle som deltakere i fastkoret, som skal bestå av 6 kvinner og 6 menn. De andre vil få mulighet til å delta på scenen, som skuespillere eller statister – det er behov for gode sangere her også.
Dette er en unik mulighet for alle som synger i kor. De får jobbe med helt ny, fantastisk musikk, en dyktig instruktør, og ikke minst mulighet til å bli med i den morsomme Bronsebukk-gjengen. Interesserte kan kontakte prosjektleder Anne Hagen Grimsrud for mer informasjon og påmelding. Kontaktinformasjon finnes på Bronsebukkenes hjemmesider.
Bronsebukkene er skrevet av Anne Kathrine Brodtkorb, Kirsten Jåvold Hagen, Marit Sverresson og Kirsten Brenli. Dramaturgisk bistand er innhentet fra Haldis Hoås.
Arnulf Haga vil regissere forestillingen i 2012, og rollebesetningen blir trolig klar i løpet av høsten. Her blir det både nye roller, og nye og gamle navn. Følg med!
Denne saken ble først publisert 12. oktober, 2011 kl. 09:03, sist oppdatert 14. februar, 2013 kl. 11:58
Audition
Bronsebukkene 2012 trenger skuespillere i alle aldre, til både små og store roller. Dette er en kjempesjanse til å bli veiledet av dyktige, profesjonelle instruktører, og ikke minst arbeide sammen med en fantastisk morsom gjeng mennesker i alle aldre. Forestillingen vil bli regissert av Arnulf Haga, Espen Aslaksen er musikalsk leder, Therese Kinzler Eriksen er korinstruktør og Ann Beathe Solstad Eide vil øve med solistene.
Søndag 16. oktober holder vi audition til følgende hovedroller:
Ragna: Jente, 10-12 år
Ung jente/kvinne: 15-20 år
Ung mann: 18-35 år
Alder er veiledende, talent og utstråling er viktigst. Ta kontakt med prosjektleder Anne Hagen Grimsrud på telefon 413 03778 eller e-post: post@bronsebukkene.no for mer informasjon. Påmelding til audition på skjemaet under innen 11. oktober:
Denne saken ble først publisert 26. september, 2011 kl. 12:45, sist oppdatert 14. oktober, 2011 kl. 08:58
Koret søker sangere
Gisle Kverndokks nye musikk til Bronsebukkene er klar, og det er fortsatt et par ledige plasser i koret, vi trenger to mannsstemmer til!
Dirigent og dramapedagog Therese Kinzler Eriksen har ansvar for innøving av den nye musikken. Therese er utdannet pianist, dirigent og dramapedagog, og vil jobbe for å få frem det beste i hver enkelt. Fastkoret får en viktig rolle i forestillingen, den nye musikken er bærende for handlingen og driver den fremover. Det blir også spennende arbeid sammen med dyktige solister. Er du glad i å synge, ta kontakt for mer informasjon om hvordan du kan bli med i koret.
Les hva Ringerikes Blad skriver om musikken her: Ny musikk til Bronsebukkene
Mer informasjon får du ved å kontakte korinstruktør Therese Kinzler Eriksen på telefon 93060048 eller e-post kinzlerik@hotmail.com. Du kan også ringe Anne Hagen Grimsrud på 413 03778
Neste øvelse blir i Lunner kirke søndag 29. januar kl. 12.00.
Denne saken ble først publisert 23. september, 2011 kl. 08:47, sist oppdatert 16. januar, 2012 kl. 10:36
Bronsebukkene trenger deg!
Bronsebukkenes Venner organiserer alle skuespillere og frivillige i Bronsebukkene. Vi er nå i full gang med rekrutteringen til nypremieren 21. juni 2012. Vi trenger folk i alle aldre både på og bak scenen. Det er også et par ledige plasser for menn i koret.
Som medlem i Bronsebukkenes Venner får du førstehånds informasjon om påmelding til alt dette. Vi arbeider også med å få til flere kurs i løpet av vinteren, som for eksempel søm og sminke, sang og dans.
For mer informasjon om venneforeningen – og innmeldingsskjema, klikk her!
Denne saken ble først publisert 29. august, 2011 kl. 13:11, sist oppdatert 16. januar, 2012 kl. 10:35
Riksantikvaren utnevnt til Årets Bronsebukk
Riksantikvaren og Riksantikvar Jørn Holme utnevnt til Årets Bronsebukk.
Under avslutningen av Bronsebukkdagene på Midtre Olimb søndag ettermiddag, kunngjorde jurymedlem Sissel Skjervum Bjerkehagen at Årets Bronsebukk 2011 er Riksantikvaren og riksantikvar Jørn Holme.
Holme kunne ikke være til stede på Midtre Olimb i helgen, men vil få overrakt prisen ved en senere anledning. Da han ble informert om pristildelingen, gav han følgende tilbakemelding, som ble lest opp av styreleder i Friluftsteateret Bronsebukkene, Per Sønsteby:
“På vegnet av direktoratet og meg selv er vi stolte og glade over å få denne prisen!
Funnet av bronsebukkene er et av de viktigste oldtidsfunn i Norge som viser forbindelsen til Europa. Friluftsteateret Bronsebukkene gjør en fantastisk innsats i formidling av kultur og historie.
Sammen står vi i fortid, nåtid og framtid.”
Juryen har bestått av Kåre Olerud, leder, Sigrid Hammer og Sissel Skjervum Bjerkehagen. Juryens begrunnelse for utnevnelsen er:
”Årets pris går til Riksantikvaren som institusjon og til riksantikvar Jørn Holme for måten han utøver sitt embete på. Riksantikvaren arbeider for at flere kulturminner, kulturmiljøer og landskap skal tas bedre vare på. Riksantikvar Jørn Holme setter dagsorden for å ivareta historie, kultur, miljø og landskap. I en tid der stadig sterkere krefter i samfunnet øver press på de verdier Riksantikvaren er satt til å ivareta, står Jørn Holme rakrygget med klare holdninger. Han er en god kommunikator og formidler både kombinasjonen vern og bruk – og andre, til dels komplekse saker – på en tydelig måte.
Riksantikvaren arbeider for at alle deler av samfunnet skal se at kulturminner, kulturmiljø og landskap er viktige ressurser for samfunnet og den enkelte. I dette arbeidet framhever Riksantikvaren blant annet hvordan kulturminner, kulturmiljø og landskap gir oss forankring i samfunn og historie, gir oss verdifull kunnskap når vi skal forme vår framtid og stimulerer til undring over forskjellen mellom tidligere tiders levemåte og vår. Alt dette er formål som kunne vært skrevet for å fremme Bronsebukkenes kjerneverdier: ”Fortid og framtid har vi sammen”.
Med yrkeserfaring fra rettsvesenet og politiet, blant annet som førstestatsadvokat ved Økokrim, har riksantikvar Jørn Holme en solid bakgrunn. Han er frittalende og engasjert, og har en god evne til å skape oppmerksomhet rundt viktige saker. Med sine uredde, og ofte kontroversielle, standpunkter bidrar han til at viktige saker vedrørende vern av kulturminner blir satt på dagsorden.
Her på Hadeland har riksantikvaren i et foredrag sagt at Bronsebukkfunnet er likeverdig med Osebergfunnet. Hans interesse for bronsealderen og engasjement rundt Vestby-funnet inspirerer oss til å arbeide videre for å skape blest om temaet.”
Bronsebukkprisen skal bidra til å fremme Bronsebukkenes kjerneverdier: «Fortid og framtid har vi sammen». Prisen ”Årets Bronsebukk” deles ut til en organisasjon, institusjon, virksomhet eller enkeltperson som har utmerket seg nasjonalt eller internasjonalt innen feltet bærekraftig utvikling, natur- og miljøvern. Prisen består av en statuett av Bronsebukkene.
Tidligere mottakere av prisen er Kåre Willoch, Naturvernforbundet og Energigården.
Denne saken ble først publisert 20. juni, 2011 kl. 19:32, sist oppdatert 14. februar, 2013 kl. 11:58
Våre, men morsomme Bronsebukk-dager
Årets Bronsebukk-dager ble vellykket, alle gjester koste seg. En reise gjennom urtidens sameliv, med Mikkel Gaup som guide, fulgt av en vandring fra Leikvin i bronsealder frem til funnet av bronsebukkene på Vestby i 1923-24, gjennom Vandreteater ledet av Solveig Tangen, med skuespillere fra Lunner Barneskole og Bronsebukkene, og deretter historiefortelling ved skuespiller Rut Tellefsen gav mye opplevelse for publikum. I tillegg inviterte Jevnaker speidergruppe til mange morsomme aktiviteter, Mikkel Gaup demonstrerte lassokasting og alle interesserte fikk prøve seg som bronsealderkriger med stokker.
Ingen behøvde gå sultne heller, det ble servert både pinnebrød og vassgraut på bronsealdervis. Blomsterbinding, tinnstøping og lek med dyra var også noen av tilbudene til gjestene på Midtre Olimb denne helgen.
Nå gleder vi oss til neste år, og nye Bronsebukk-dager sammen med nypremiere på musikkteateret Bronsebukkene.
Denne saken ble først publisert 19. juni, 2011 kl. 15:04, sist oppdatert 14. februar, 2013 kl. 11:57
Bronsebukk- Seminaret 18.juni 2011
Midtre Olimb Gård lørdag 18. juni kl. 11.30
Vi flytter seminaret innendørs hvis dårlig vær.
«Det mest spennende jeg har hørt på lenge. Revolusjonerende om Hadelands historie!» (Ordfører i Lunner, Anders Larmerud, om Jon Nygaards teori)
PROGRAM:
11.30: Velkommen
11.40: Foredrag v/professor i teatervitenskap Jon Nygaard
Bronsebukkene – uttrykk for et kulturmøte på Hadeland i bronsealderen mellom en nordlig samisk og en sørlig jordbrukskultur?
12.20: Foredrag v/professor i filosofi Camilla Serck-Hanssen, Universitetet i Oslo
”Bronsealderfilosofi: Hva tenkte de?”
12.50: Foredrag v/ arkeolog Ragnar Bjørnstad, Oppland Fylkeskommune
”Bronsealderfunn på Midtre Olimb og Hadeland.”
13.20: Pause
13.45: Foredrag v/bonde Johan Swärd
”Kornet gjennom tidene. Gamle og nye sorter – hva er best?”
14.15: Foredrag v/professor i klassisk filologi Øivind Andersen, generalsekretær i Det Norske Vitenskaps-Akademi.
”Tradisjons- og verdiformidling i en muntlig kultur.”
14.45: Paneldiskusjon og spørsmål fra salen
16.00: Slutt
Møteleder: Ordfører i Lunner, Anders Larmerud
Seminaret foregår på teaterarenaen utendørs på Midtre Olimb gård, så husk varme klær og regntøy hvis været er ustabilt. Hvis det blir uvær, blir seminaret avholdt i kafeteriaen nede på gården.
Bronsebukk-seminaret er støttet av Institusjonen Fritt Ord
Denne saken ble først publisert 6. mai, 2011 kl. 18:48, sist oppdatert 1. november, 2011 kl. 08:57
Teaterforestillingen Joik
Professor Jon Nygaard mener at samene vandret så langt sør som Jevnaker i bronsealderen, og vi er derfor glade for at Mikkel Gaup har sagt ja til å delta under Bronsebukk-dagene. Sammen med 5 andre skuespillere, vil han sette opp forestillingen ”Joik”, som er en familieforestilling godt egnet for barn og unge. Forestillingen er en reise fra urtid til nåtid, med fokus på samisk kultur, historie og joik. Forestillingen vil bli spilt to ganger på lørdag og to ganger på søndag.
I tillegg til en stor teaterlavvo hvor forestillingen spilles, vil Gaup ha med seg tradisjonelle samiske rekvisitter som våpen og redskaper. Han og hans medarbeidere vil utenom forestillingene demonstrere lassokasting, og la publikum få prøve seg. De vil også ha med smaksprøver på samisk mat, og joike på oppfordring.
Teaterforestillingen er inkludert i inngangsbilletten til Bronsebukk-dagene!
Forestillingen er støttet av Sametinget
Denne saken ble først publisert 6. mai, 2011 kl. 12:22, sist oppdatert 1. november, 2011 kl. 08:57
Teaterkurs 18. og 19. juni
Bli med på teaterkurs!
Friluftsteateret Bronsebukkene inviterer barn og unge fra 9-20 år til teaterkurs med profesjonelle instruktører. Kurset foregår utendørs på Midtre Olimb gård lørdag 18. og søndag 19. juni.
Hanne B. Fjerdingstad (skuespiller/regissør) og Margrete L. Kvalbein (danser/koreograf) skal arbeide med å bruke naturen som inspirasjon for bevegelse og teater. Landskapet på Olimb har masse inspirasjon å by på, og vi skal jobbe ute med å øke oppmerksomheten på samspillet mellom omgivelser og kropp. Gjennom arbeidet vil vi utvikle et råere, mer organisk og dynamisk spill som kan være til hjelp når man skal tolke roller fra for eksempel bronsealderen. På søndag får vi med oss improvisasjonsmusiker Morten Minothi Kristiansen og vi legger til rytme og spill på ulike «instrumenter» fra naturen. Alt vi jobber med syr vi sammen til en forestilling som vises søndag klokka 16.00.
Litt praktisk informasjon til deltakerne:
Fremmøte kl. 10.00 på tunet på Midtre Olimb gård.
Ta med matpakke og noe å drikke, samt et sitteunderlag. Det blir en lengre pause midt på dagen, og mulighet til å få med seg litt av aktivitetene på Bronsebukk-dagene.
Klær etter vær, da vi skal være ute. Viktig med gode sko, og løse, ledige klær som du kan bevege deg i.
Kurset varer til kl. 16 på lørdag. Søndag skal dere fremføre en forestilling kl. 16.00 nede på teaterarenaen. Husk å invitere alle du kjenner hit! De bør komme tidlig på dagen, slik at de får med seg alle de andre spennende aktivitetene som foregår på gården denne helgen.
Vi regner med å være ferdige ca. kl. 17 på søndag.
Egenandel for kurset er kr. 250,-. Det dekker samtidig inngang på Bronsebukk-dagene.
Påmelding til kurset er nå avsluttet. Alle interesserte er velkomne til å se forestillingen på utescenen på Midtre Olimb søndag 19. juni kl. 16.00.
Denne saken ble først publisert 6. mai, 2011 kl. 12:17, sist oppdatert 1. november, 2011 kl. 08:58
Bronsebukkdagene 18.-19.juni
BLI MED PÅ EN REISE TILBAKE I TID!
Friluftsteateret Bronsebukkene og Midtre Olimb gård inviterer til en helg med mye moro 18. og 19. juni. Det blir aktiviteter for hele familien, historieseminar, teaterforestilling, teaterkurs og mye mer!
- Lær stokkekamp av bronsealderkrigere
- Lær å kaste lasso på samisk vis
- Demonstrasjon av gamle håndverkstradisjoner
- Lek med dyra på gården
- Ta en ridetur på snille hester
- Stek pinnebrød på bål
- Landbruk i bronsealderen
- Blomsterbinding
- Åpen gård med servering og alle rettigheter
PROGRAM:
11.00 – 16.00: Mange spennende stands og aktiviteter for hele familien, åpen kafé
12.00 og 14.30: Teaterforestillingen ”Joik” m/Mikkel Gaup
12.30 og 15.30: Rut Tellefsen forteller sagn og historier
13.30 Vandreteater basert på Bronsebukk-funnet
Kun lørdag:
11.30-15.30: Bronsebukk-seminaret – foredrag og debatt om bronsealderen. Mer informasjon her.
Kun søndag:
16.00 Offentliggjøring av ”Årets Bronsebukk”.
Fremføring av teaterforestillingen ”Urmennesket”. Mer informasjon her.
Pris pr dag/hele helgen: Voksne: 100,-/150,- Barn: 75,-/100,- Familie: 200,-/250,-
Vi har med oss mange frivillige og organisasjoner som er med og lager en innholdsrik helg.
Bronsebukkdagene er støttet av Norsk Amatørteaterforbund
Denne saken ble først publisert 4. mai, 2011 kl. 10:43, sist oppdatert 1. november, 2011 kl. 09:00